"Inverted Jenny" Damgası

"Inverted Jenny" Damgası

1918 yılında, Birleşik Devletler Posta Servisi (USPS), postaları hava yoluyla göndermeye karar verdi. Havayolu postası normal postadan çok daha hızlı olduğu için, havayolu ile gönderilen bir mektubun posta maliyetinin 24 sent olması gerektiğine karar verilmiş, ki bu birinci sınıf posta olarak gönderilmekte olan bir mektup için harcanan 3 sentten epeyi yüksekti. USPS, özellikle bu postalama işi için bir pul tasarlamayı düşündü ve Postaları taşıyan uçağı, yani bir Curtiss Jenny JN-4HM'i model olarak gösteren bir pul yayınlamaya karar verdi.
Pul iki renkli olarak tasarlandı - çerçeve kırmızı ve merkez maviydi. Bu durum pulun baskı sürecinden iki kez geçmesi ve hatalara yer açmak zorunda kalması anlamına geliyordu. USPS, yanlış baskı olasılığının olduğunu biliyordu ve hatalı bir baskının dışarı sızmaması için azami dikkat gösteriyordu.. Ancak, yine de bir adet ters baskılı tabaka dışarı çıktı ve William T. Robey adlı şanslı bir koleksiyoncunun eline geçti.

 William T. Robey, discoverer of the Inverted Jenny, in a family photograph taken in 1940 at his daughter’s wedding
William T. Robey, 1940'ta kızının düğününde çekilen bir aile fotoğrafında

Birkaç kez el değiştirdikten sonra, tüm tabakayı oluşturan pullar tek tek koparılarak taneyle dünyanın her yerinden koleksiyonculara satıldı. Pullardan biri, 2007 yılında bir açık artırmada 950.000$ 'dan fazla bir fiyata satıldı.

2016 yılında New York Pul Expo'da, en ilgi çeken olaylardan biri, açık arttırmaya konu olan Inverted Jenny pullarından biriydi. Bu pul, 1.175.000$ karşılığında satıldı ve %15 alıcı ücreti eklendiğinde, fiyatı 1.3 milyon $ 'dan fazla yapıyordu. Pul, üzerinde tasvir edilen uçak olan gerçek bir çalışır durumdaki Curtiss Jenny'nin yanında sergileniyordu.
Eğer bu hikayeden etkilendiyseniz, belki Inverted Jenny'yi katalogumuzda bulabilirsiniz. Ancak sizi uyarıyoruz, oldukça iyi gizlenmiştir!

Yorumlar

Popüler Yayınlar